tiistai 3. heinäkuuta 2012

EM-kisat Maskotit

Helsingin EM-kisat halusivat loistaa teknologiallaan... Noh, eihän sekään ihan nappiin tainut mennä.

Maskotiksi keksittiin neliömäinen, omasta mielestäni purukumipalaa muistuttava, "virtuaalihahmo" Appy (Aplication). Ideana oli yhdistää maskotti ja matkapuhelimien aplikaatio jolla katsojat pysyvät ajantasalla tuloksista. Mutta... Oliko siinä nyt jotain ideaa että maskotti tosiaan oli valkoinen neliö, joka ei herätä minkäänlaisia tunteita. Kisaajille jaeltiin ko. pehmoleluja maaliin tullessa, itse katselin että jakoivat jotain pyyhkeitä tai korkeintaan tyynyjä.


Miksi maskotti ei voinut olla joku muu kuin niin surkea yritys herättää huomio teknologiaan. "Hei tää on niinku tällänen sim-kortti tyylinen pallero, nyt tajuatte varmasti että meillä on sovellus jolla voitte katsoa tuloksia matkapuhelimesta." Maskottihan olisi voinut ihan yhtä hyvin olla mikä tahansa muukin, tämän yhdistäminen aplikaatioon olisi ollut silti yhtä "helppoa". Onhan näitä tehty ennenkin.

Toki EM-kisojen maskotit ovat aina olleet aika surkeita. Olympialaisissa ollaan pärjätty sentään edes hieman paremmin, sieltä löytyy muutamakin maskotti, jotka ovat edes jotenkin jääneet "historiaan". Misha kuuluu esim lapsuuteeni kun mummolasta löytyi kyseinen pehmolelu, kenen lie sukulaisen peruja. Tietääkseni mikään maskotti ei kuitenkaan ole varma muistojen herättäjä.



Muutama EM-maskotti kuitenkin löytyy, (ja vielä Suomesta) jotka osattiin markkinoida hyvin ja jäivät mieleen. Vuoden 1994 Helsingin EM-kisojen Henki löytyi 1994 niin jäätelöistä kuin myös keräilykorteista. Muistaakseni myynnissä oli purukumeja joiden mukana tuli Suomen kyseisen vuoden urheilijoiden kuvia/tietoja. Näitä taitaa löytyä lapsuudenkodistani mapillinen.


Toinen toimiva tapaus oli vuoden 1989 kisamaskotti, josta harmaat aivosoluni sanovat, että minulla olisi ollut kysenen heebo itsellänikin. Näitä otuksia löytyi tuolloin ainakin lautasista ja pieninä "kumiukkoina".




Mainitsematta ei tietenkään voi jättää myöskään jääkiekon MM-kisojen AngryBirdsejä. Nämä toki olivat suosittuja ja hyvä idea, mutta eivät ehkä verrattavissa kisoja varta vasten suunniteltuihin hahmoihin. Ja juu niitä leijoniakin on käytetty. Kaikki vain tuntuvat näyttävän samoilta.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoitavaa?