keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Missä menee kopioinnin raja - Kärkkäinen vs. Orson

Tekijänoikeuksien kanssa leikittäessä ollaan aina vaarallisilla vesillä.
Huomasin tuossa tavarataloketju Kärkkäisellä olevan meneillään Sikapäivät.
Eikä tässä mitään, mikäs siinä. En ainakaan tiedä kenellään olevan sen nimistä hulabaloota käytössään.Oma kiinnostukseni kuitenkin keskittyi mainonnassa käytettyyn possuun. Sarjakuvaa Karvinen lukeneet vähintäänkin tunnistavat hahmon. Eikös kyseessä ole varsin suora kopio Karvis-lehdissäkin esiintyneestä Orson (Orson's Farm / U.S.Acres) -sarjakuvasta ja kyseisen sarjakuvan päähahmosta eli itse Orsonista?Pientä muokkaamista on toki tehty. Silmien pupillit mm. suurennettu, mutta muuten mennään kyllä mielestäni aika suoralla kopiolla.
Itse en kyllä olisi uskaltanut lähteä kopioimaan näin tunnettua hahmoa. Tämähän olisi kuin olisi Matami Mimmin ottanut käyttöön, vaihtanut vain hiustenväriä. Toki joku voi sanoa etteihän kukaan tunne kumpaakaan näistä hahmoista, mutta se nyt on vain sitten omaa tyhmyyttä. ;)

Kärkkäinen ei kuitenkaan ole ainoa laatukaan kopioinneissa. Kyllähän näitä ovat suuremmatkin ketjut tehneet. Yleisyys ei kuitenkaan tee tästä yhtään sen sopivampaa.
Mitä mieltä te olette? Missä menee raja?
2 kommenttia:

 1. "Mitä mieltä te olette? Missä menee raja?" Eiköhän se raja mene siellä käräjillä.

  Sinänsä tyhmää firman kannalta. Sikapäivät on pian ohi ja mainokset voi poistaa, mutta jos käy huono tuuri ja oikeuksien omistaja huomaa, niin käräjäthän siitä seuraa.

  Luulis löytyvän ihan kotimaasta piirtämistaitoisia kansalaisia, jotka äkkiseltään piirtäisi uuden sopivan hahmon mainoksia varten, ettei tarvitsisi noin selvästi muilta kopioida.

  Yleensäkkin mielestäni parempi mainosarvo saavutetaan omalla (ja omaperäisellä) mainoksella kuin "halvalla kopiolla".

  Kari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Eiköhän sitä aika moni muukin osaa vähintään yhtä hauskan näköisen possun piirtää.

   Poista

Kommentoitavaa?