perjantai 27. tammikuuta 2012

Luova ratkaisu - Veikkaus

Markkinointi ja Mainonta lehden nettisivuilta pääsin lukemaan kerrankin jostain hieman omaperäisemmästä ulkomainoksesta. Bussipysäkille Turussa on rakennettu live-videokuvaa tuottava mainospläjäys. 



Kummeli-hahmo Mauno Ahonen ja jääkiekko legenda Juhani "Tami" Tamminen keskustelevan ohikulkijoiden kanssa mikkien, kameroiden ja videokuvan välityksellä. Tällaista suomalainen mainosmaailma kaipaa. Huomiota herättävää, puhuttelevaa mainontaa.

Jo jonkin aikaa on puhuttu mainonnan siirtymisestä henkilökohtaisemmaksi, ehkä tämä on osa sitä. Ihmiset pääsevät vaikuttamaan mainonnan sisältöön.

Veikkaus on jo pitkään ollut omia suosikkejani mainostajien kaartissa enkä usko tämänkään tempauksen huonontavan tilannetta. Heillä on uskallusta, hyvä aihe ja hyviä ajatuksia. Lotto & Jokeri lähetysten Jokeri-hahmosta ja piilokamera mainoksista voidaan toki olla montaa mieltä, mutta kovinkaan montaa muuta huonoa ideaa heiltä ei mainoksissa olla nähty.





Tässä kootusti muistelmia Veikkauksen parhaimmistosta.





keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Voitto-mainoselokuvakilpailu - vuosien varrelta

Taas maaliskuussa palkitaan menneen vuoden parhaat mainoselokuvat. Vaikka suomalaisten elokuvientekotaidossa on monessa tilanteessa varaa parantaa, osataan mainoselokuvia tehdä kuin suuressa maailmassa. Tässä muutama näyte vuosien varrelta. 

Yritin kerätä kasaan Voitto-kisan voittajia, joita ei ihan kyllästymiseen saakka olla nähty.


Suunto voitti "R.A.L.L.F - Rabbits against losing Lucy-Feet" -videolla vuonna 2002. Itse en ollut videoa edes nähnyt aikaisemmin. Varsin mielenkiintoinen pläjäys. Toimii varsin Rakkautta ja Anarkiaa tyylisesti ja vaikkei olekkaan Suuntomainen mainos, tuo kuitenkin hyvin esille idean "enää ei tarvitse luottaa onneen".

Josta hyvin siirrymmekin Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin mainokseen.


Kyseessä on varsin oivallisesti festivaalin idean esille tuova video. "Turha luulla, että tämä on kaikkien makuun". Vaikka festivaalilta olisi voinut odottaa jotain vieläkin huikaisevampaa pätkää, en kuitenkaan ihmettele voittoa.

Mielenrauhaa sekoittavasta mainoksesta siirrytään muunlaiseen häiriökäyttäytymiseen.


Mannerheimin Lastensuojeluliiton mainoksen lähtiessä pyörimään, huokaisin turhautumistani: "ei taas". Onneksi lopputulema oli kuitenkin jotain muuta. Ajattelin, että tässäkin lähdetään paapomaan nuorten tietokonepelaamisesta. Näin ei kuitenkaan ollut vaan mainos käsitteli sitä, kuitenka lapset saavat kaikkea muuta, paitsi huomiota. Hyvin kuvaava ja ajatuksia herättävä video. I like it.

Lopuksi vielä taidonnäyte siitä, kuinka hyvännäköinen ja elokuvamainen mainoselokuva todella voi olla.


Oikotien kanssa ydistynyt Igglo vei 2006 voiton "olipa kerran" mainoksellaan. Vaikkei mainos ehkä tuokkaan mitään mullistavaa ajatusta esille vaan pitäytyy oman paremmuutensa hehkuttamisessa, ei tämä vähennä mainoksen kauneutta. Miksi Suomessa ei tehdä näin näyttäviä elokuvia?

tiistai 24. tammikuuta 2012

Oikealle ryhmälle markkinointi - Avatar: the last airbender

Olen tässä jonkun aikaa pohdiskellut televisio-ohjelmien ja elokuvien markkinoinnin kiemuroita. Itse ihastuin jokunen aika sitten "lasten" animaatio, ehkä hieman animehenkiseen ohjelmaan nimeltä Avatar (Avatar: The Last Airbender)... Ja ei, kyseessä ei ole sama sinisiä otuksia vilisevä 3D seikkailuelokuva/hypetys, mutta kyllä, tästäkin on tehty elokuva.



Tämä ohjelma ja elokuva ovat hyvä esimerkki markkinoinnin hankaluudesta tiettyjen yksilöiden kohdalla. Kyseinen ohjelma ja myös elokuva ovat ensi silmäyksellä varsin lapsekkaita, mutta pian huomaa, ettei kyseessä ole pienille lapsille tarkoitettu ohjelma. Mukana on suuria tunteita kostosta, rakkauteen, pelkoon ja kuolemaan, mutta silti toimintaa ympäröi nokkelat vitsit ja viihdyttävyys. 

Kenelle tätä siis voidaan markkinoida? Alle 7 vuotiaille tämä tuskin maistuu, he varmasti itsekkin sanovat ohjelman olevan vanhemmille tarkoitettu. Entäs aikuiset? Aikuiset eivät "voi" katsoa tätä koska pitävät virheellisesti elokuvaa/ohjelmaa liian lapsellisena. Itse ohjelma on kielletty juuri alle 7 vuotiailta ja elokuva taas alle 11 vuotiailta. Onko kyseessä sitten teinien tai varhaisteinien ohjelma? En menisi luottamaan tähänkään. 

Ainoa oikea kohde, jolle Avatarta voi mainostaa ilman, että tuote tiedetään entuudestaan, lienevät osa yli 11 vuotiaista, anime harrastajat sekä lapsenmieliset aikuiset, kuten minä.
Tämän kokoinen ryhmä on kuitenkin varsin pieni ja missä heille voi mainostaa? Sosiaalinen media on toki hyvä paikka, mutta pelkkä tarkoin hoidettu Facebook markkinointi tuskin riittää. Ison budjetin elokuvan kohdalla kaivataan esimerkiksi paljon näkyvyyttä.
 


Kyseinen ohjelma päätettin näyttää Suomen televisiossa Neloselta arkiaamuisin. Kuka siis tätä oli kyseiseen aikaan katsomassa? Jos alle 7 vuotiaat eivät tätä saaneet katsoa ja tämän iän ylittävät olivat koulussa. Jäljelle ei jäänyt montaa vaihtoehtoa. Myös elokuvan kohdalla markkinointi petti, lipputulot olivat huonot ja näin ollen elokuvan kahden seuraavan jatko-osan tulevaisuus on vaakalaudalla.

Mitä tämän kaltaisten kohteiden kanssa voi tehdä? Ovatko nämä tappaneet itsensä jo ennen valmistumistaan. Katsojia kyllä löytyisi, mikäli heidät pakotettaisiin tutustumaan tarkemmin asiaan, mutta tämä on mahdotonta.

Osa tällaisista ohjelmista sattuu löytämään katsojansa, mutta elokuvien kohdalla toiminta on huomattavasti hankalampaa. Traileriin tulisi tällöin panostaa erityisen paljon. Kaikki vähänkin väärään suuntaan viittaavat kohdat täytyy poistaa ja parhaiten kohderyhmään houkuttelevat osuudet kerätä kasaan.

Kuvat: imdb.com, lastairbenderfilm.com, angryjoeshow.com

maanantai 23. tammikuuta 2012

Uutiset äänestyksen jälkeen

Hyvää huomenta. Kello on 9.00 ja on maanantai, seuraava päivä presidentinvaalien 1. kierroksen äänestyksestä. Pohdintani kohdistuu tänään uutisointiin. Mitä kertoo Suomen suurimmasta sanomalehdestä se, että heidän internetsivujen etusivut ovat täynnä uutisia pelkästään vaaleista. 10 uutista 10:stä käsittelee eilistä äänestystä.

Eikö maailmassa Hesarin mukaan todellakaan tapahdu yhtään mitään muuta? Ymmärrän kyllä että usea uutinen voi ja kuuluukin käsitellä kyseistä tapahtumaa, mutta eikö kyseisen median tulisi tarttua myös muihin maailman uutisiin? Eikö heidän tehtävänsä ole pitää meidän tietoisina siitä mitä maailmalla tapahtuu?

Roskalehdetkin ovat paremmassa tilanteessa. Iltasanomilla on etusivullaan on 12 uutista vaaleista, mutta tämä ei ole vielä puoliakaan uutisista....en tosin sanoisi, että muut uutiset olisivat kovinkaan tärkeitä tai hyviä...

Onko siis todella niin, ettei tänään tarvitse tehdä muuta, kuin pysytellä muutamassa tai tässä tilanteessa yhdessä tärkeässä uutisessa? Mitä jos Venäjällä olisi tapahtunut ydinonnettomuus, jäisikö tämäkin pimentoon vaalien takia? 

Sitä paitsi tämä oli vasta ensimmäinen kierros. Mikä on tilanne ensikuussa?


keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Viraalimainosten top10

Viraalimainonta eli ihmisten itse kuljettama markkinointi on alkanut kerätä kannatusta. Monet isommat yritykset ovat käyttäneet tätä hyväkseen ja mitä parhain tuloksin. Sosiaalisen median kautta viraalimarkkinointi toimii nopeasti ja kattavasti.

Campainglive.co.uk (Campaing-lehden) sivustolla listataan viraalimainosten kymmenen kärki viikoittain. Tällä viikolla kymmenen kärki näyttää olevan varsin laadukas. Osa mainoksista toki ihmetyttää, miten nämä ovat saaneet niin paljon huomiota, mutta suurin osa tuntuu varsin ymmärrettäviltä.

Yllä oleva LG:n "kaikkien aikojen ohuinta TV:tä" mainostava YouTube video näyttää tällä viikolla olevan lista sijalla 2. Ensimmäisen sijan vei  British Health Foundationin "Hard and Fast" video jossa gangsteri opettaa elvytystä. Mielestäni LG on kuitenkin huomattavasti kekseliäämpi. Videolla tulee hyvin selväksi, kuinka ohut televisio todella on, ja parasta videossa on se ettei katsoja välttämättä edes videon loppuessa tiedä että kyseessä todella on mainos.

 

LG loistaa myös sijalla 5. Siinä mainostetaan imuria otsikolla "muotialan paljastus". Mainos ei ehkä vedä vertoja edelliselle, mutta täytyy myöntää että onhan tuossakin ihan nokkelasti käytetty ajatusta rasvaimusta.



Sijalla 10. komeilee mainos, jonka ehkä olisin voinut nähdä ylempänäkin listalla. ESPN (Entertainment and Sports Programming Network), Yhdysvaltojen urheilukanava, näyttää mainoksessaan "Shake on it - It's not crazy, it's sports" pätkiä kuvitteellisista yllytys vedonlyönneistä, jotka heidän  mielestään lasketaan urheiluksi. Pitää paljolti paikkansa jos ajattelee fanaattisimpia jalkapallo faneja tai vedonlyöjiä. Mainos tuo mieleeni myös hauskan sketsin liittyen urheilun fanittamiseen sarjasta Päätöntä Menoa (That Mitchell and Webb look).Toimivaa ja hauskaa, eikä tässä tapauksessa sorruta edes jenkeille yleisiin vitseihin. Ensimmäinen ajatus itselläni oli että tämä olisi britti.

tiistai 10. tammikuuta 2012

Hyvällä asialla mutta...

Tupakkalaki muuttui vuoden vaihtuessa. 
Nyt olemme saaneet kuulla lehdistä ja kenties myös kokea henkilökohtaisesti naurettavat tilanteet kauppojen kassoilla. 

Suomen kuvalehti kirjoitti (1/2012 s. 74) nasevan tilannekuvauksen, "Tiskin alta", mahdollisesta kassa keskustelusta. Siinä asiakas kyselee mitä voisi ostaa ja miten, mutta kassa ei voi kertoa, saati sitten näyttää, mitään. Tilanteessa kassahenkilö ei siis saa kertoa mitä kaupassa on myynnissä tai edes sitä onko mitään myynnissä. Asiakkaan täytyy tietää täsmälleen mitä haluaa ja toimia muutoinkin varsin itsenäisesti ja kummallisesti. Pelkkä "aski tota" tai "sitä punasta missä lukee jotain valkosella" ei riitä.

Toki on hienoa, että tupakointia pyrytään vähentämään, mutta tässä tapauksessa kaupat saavat kaiken moskan niskaansa. Viimeisimmällä kauppareissullani jouduin kuulemaan kassan pahoitteluja tilanteesta. Asialle ei kuitenkaan kukaan voi mitään. "Kaikkeen tottuu..kunhan tarpeeksi kauan joutuu kärvistelemään." Tässä tilanteessa onneksi kyseessä ollut asiakaskin oli ymmärtäväinen ja vain naureskeli tilanteen mahdottomuudelle, mutta voin vain kuvitella, mitä tapahtuu, kun muutenkin huonosta päivästä kärsivä ihminen tulee paikalle.


En tiedä kuinka kauan tässä tilanteessa menee jotta "alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo" sanonta pitäisi paikkansa, mutta alku todellakin on ollut varsin hankalaa, hidasta ja kummallista. Onneksi en kuitenkaan itse joudu näitä tilanteita käymään läpi.


Esimerkiksi täältä pääset lukemaan tarkemmat tiedot siitä mitä myyjä/kassa saa kertoa.

maanantai 9. tammikuuta 2012

Kohu voitoksi?

Olin positiivisesti yllättynyt nähdessäni "Kiinteistö kuningatar" Kaisa Liskin uuden ohjelman mainoksen.
Kaikki varmasti muistavan millainen haloo (keltaisessa mediassa) tuli Kiinteisö kuningatar Kaisa ohjelman mainoksesta, jossa Liski siemailee shampanjaa miljoona kaupan kunniaksi. Noh, mitään todellista kohuahan tästä ei tullut; reality "hahmo" Jethro Rosterd vain laukoi muutaman sanasen siitä, kuinka hänen mielestään tuollainen käytös ei ole sopivaa tai jotain....

Nyt kun Kaisan uutta ohjelmaa mainostetaan, on terävästi otettu samainen shampanjan siemailu mukaan. Mielestäni tämä jos mikä on loistavaa itselle ja muille nauramista. Mainoksesta hohkaa tunnelma "Hah, luulitko tosiaan että edelliset lööpit olisivat olleet jotain? Sehän oli vain loistavaa PR:ää!"


torstai 5. tammikuuta 2012

Pressanvaalit - mainonta

Ottakaamme ensimmäiseksi kohteeksi juuri katukuvaan ilmestyneet presidentinvaalien ulkomainokset.
Tuntuu että vuodesta toiseen, oli vaali mikä hyvänsä, mainokset pysyvät samoina. Niin näyttää olevan tänäkin vuonna. 

Lähtekäämme kuitenkin arvioimaan näitä...ja arvioidaan nyt tosiaan vain mainoksina. Yrityksenä pitää politiikka niin kaukana kuin mahdollista.

Isot kuvat pääset näkemään esim täältä.


Ja aloittakaamme numerojärjestyksessä eli...


Haavisto: Varsin selkeä ja yhtä harmaa kuin ehdokaskin. Itse en oikein innostu mainoksen asettelusta; keskitetty otsikkoteksti vaikuttaa amatöörimäiseltä. Myös Haaviston ympärillä oleva sädekehä on hieman huvittava. Muutoin ihan miellyttävä kokonaisuus. Kaupallisena plussana maininta facebook-sivuista ja muista edukseen eroava lausahdus/titteli "valtakunnan sovittelija".
 
Soini: Mukava ero muihin mainoksiin kirkas ehkä kuitenkin hieman likainen keltanen väri. Korostaa hyvin persujen väritystä. Suomenvaakunasta en kuitenkaan pidä. Ehkä toimisi paremmin jos kuvaa ei toistettaisi vaan ainoana olisi taustan leijona. Soinin vaatetus on varsin erikoinen valinta; poolopaita ei vaan iske. Muutoin kyllä mainosten kärkeä; ei liikaa tekstiä, hyvä asettelu.


Väyrynen: Kokonaisuudessaan hyvin riitelevä pläjäys. Tausta on aika suoraan kymmenien vuosien päästä (sopii tosin kyllä ehdokkaaseen), värit eivät ainakaan keskustaa kuvaavat ja Väyrysen käden asento tuo mieleen suoraan sanottuna Napoleonin (ei milllän pahalla). No muussa ei moitittavaa. Hauskaa fonttia käytetty Väyrysen nimessä.

Lipponen: Kokonaisuudesta tulee mieleen hesarin kuukausiliite. Tekstiä mainoksessa on aivan liikaa, pelkät otsikot olisi riittänyt vallan mainiosti. Taustalla olevat nuoruuskuvat ovat mukava plussa, mutta tuovatko kuvan liian historiaan jääneestä miehestä? "Rohkeutta Suomi" slogan tulee muihin mainoksiin nähden parhaiten esiin. Hyvännäköinen mainos kuitenkin kyseessä.

Niinistö: Mukavan selkeä kokonaisuus; valkoinen tausta ja "times new roman"-tyylinen fontti sloganissa sekä alleviivaus. Tämän jälkeen oleva sepostus on kuitenkin liikaa, mutta toisaalta varsin Niinistömäistä. Niinistön jalkoihin asti ulottuva rintakuva on eduksi. Kuvassa seisoo selkeästikin hyvinvoiva ihminen. Pikkutähti (*) numeron yllä jäi hieman epäselväksi, samoin kuin alaosan väreillä leikittely. Olisiko ehkä ollut parempi pysyä vain yhdessä sinisen sävyssä. Asettelu ja kokonaisuus ovat kuitenkin mielestäni parhaimpien joukossa.

Essayah: Ehdokkaan kuva ei mielestäni näytä ollenkaan häneltä. Kaiken lisäksi tästä paistaa varsin paljon läpi photoshoppaus. Mielestäni mainos on ennemminkin eduskuntavaaleihin kuin presidentin virkaan pyrkimiseksi. Kokonaisuus on varsin lattea, mietityttää olisiko jokin toinen värivalinta ollut ehkä parempi. Kuten iltasanomien arvostelussa sanottiin, olen itsekin samaa mieltä että mainoksesta tulee mieleen hitusen vartiotorni-lehti (jehovantodistajien lehtykäinen). Hymystä annan kuitenkin plussaa.


Biaudet: Kokonaisuus on varsin hellyyttävä; kaunis hymy sai minut miettimään että tämänäköinen pressa olisi kiva lähettää edustamaan. Taustan pikkukuvat ovat kivat mutta saavat ehkä hieman rauhattoman fiiliksen. Selkeyttä tuo kuitenkin suuret tekstit/numero ja se ettei mainoksessa ole turhia selittelyjä. Tosin ehkä jonkinlaista lausahdusta jää kuitenkin kaipaamaan. 


Arhimäki: No tästä sitä vasta Photoshop paistaakin! Varsinkin silmien valkuaisten valkaisu tuntuu liian näkyvältä. Tulee pahasti kuva ettei asiat ole sitä miltä ne näyttävät. Pieni hymy on kuitenkin kiva samoin kuin taustan töherrykset. Kokonaisuudesta hohkaa nuorekas ote niinkuin tämän ikäisellä hemmolla pitääkin. Rauhan kyyhkysestä en kuitenkaan tiedä...tuntuu jotenkin huijaukselta tämäkin, varsinkin kun tietää Arhimäen tavan ilmaista itseään. Turhan kuvankäsittelyn ja kyyhkyn kun ottaisi pois niin tykkäisin varsin paljon.


Loppukevennyksenä 2xPaavo

 


Muita arvosteluja + isommat kuvat julisteista esim iltasanomilta.

keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Putous

Nyt täytyy kyllä tunnustaa, että vähän on TV painotteisia nämä tekstit. Näistä nyt vaan löytyy eniten sanottavaa.

Mutta tuohon uusimman Putous kauden mainosvideoon.
Hieno pläjäys. Ohjaaja/ leikaaja ja muut tekemiseen osallistuneet ovat ainakin osanneet hommansa.

Musiikki on hyvä, videon hahmot ovat mainiot ja  maskeeraus on hoidettu laadukkaasti (hyvä kun tunnistaa näyttelijät). Näyttelijöiden selvimmät maneerit on myös saatu leikattua tyylikkäästi pois. Kaiken kukkuraksi ilta meneekin sitten hyräillessä ko. biisiä.


Ainoa ongelma lienee, ettei kausi vain voi olla samaa luokkaa mainoksen kanssa. Ei Suomessa. Tuskin formaattia ollan kuitenkaan niin paljoa muutettu tai budjettia kasvatettu. Mutta kauniin mainoksen tunnelmasta voi kuitenkin nauttia niin kauan kuin unelma on vielä kasassa. Onhan tässä vielä muutama päivä aikaa.


Hatun nosta tekijöille!