torstai 5. tammikuuta 2012

Pressanvaalit - mainonta

Ottakaamme ensimmäiseksi kohteeksi juuri katukuvaan ilmestyneet presidentinvaalien ulkomainokset.
Tuntuu että vuodesta toiseen, oli vaali mikä hyvänsä, mainokset pysyvät samoina. Niin näyttää olevan tänäkin vuonna. 

Lähtekäämme kuitenkin arvioimaan näitä...ja arvioidaan nyt tosiaan vain mainoksina. Yrityksenä pitää politiikka niin kaukana kuin mahdollista.

Isot kuvat pääset näkemään esim täältä.


Ja aloittakaamme numerojärjestyksessä eli...


Haavisto: Varsin selkeä ja yhtä harmaa kuin ehdokaskin. Itse en oikein innostu mainoksen asettelusta; keskitetty otsikkoteksti vaikuttaa amatöörimäiseltä. Myös Haaviston ympärillä oleva sädekehä on hieman huvittava. Muutoin ihan miellyttävä kokonaisuus. Kaupallisena plussana maininta facebook-sivuista ja muista edukseen eroava lausahdus/titteli "valtakunnan sovittelija".
 
Soini: Mukava ero muihin mainoksiin kirkas ehkä kuitenkin hieman likainen keltanen väri. Korostaa hyvin persujen väritystä. Suomenvaakunasta en kuitenkaan pidä. Ehkä toimisi paremmin jos kuvaa ei toistettaisi vaan ainoana olisi taustan leijona. Soinin vaatetus on varsin erikoinen valinta; poolopaita ei vaan iske. Muutoin kyllä mainosten kärkeä; ei liikaa tekstiä, hyvä asettelu.


Väyrynen: Kokonaisuudessaan hyvin riitelevä pläjäys. Tausta on aika suoraan kymmenien vuosien päästä (sopii tosin kyllä ehdokkaaseen), värit eivät ainakaan keskustaa kuvaavat ja Väyrysen käden asento tuo mieleen suoraan sanottuna Napoleonin (ei milllän pahalla). No muussa ei moitittavaa. Hauskaa fonttia käytetty Väyrysen nimessä.

Lipponen: Kokonaisuudesta tulee mieleen hesarin kuukausiliite. Tekstiä mainoksessa on aivan liikaa, pelkät otsikot olisi riittänyt vallan mainiosti. Taustalla olevat nuoruuskuvat ovat mukava plussa, mutta tuovatko kuvan liian historiaan jääneestä miehestä? "Rohkeutta Suomi" slogan tulee muihin mainoksiin nähden parhaiten esiin. Hyvännäköinen mainos kuitenkin kyseessä.

Niinistö: Mukavan selkeä kokonaisuus; valkoinen tausta ja "times new roman"-tyylinen fontti sloganissa sekä alleviivaus. Tämän jälkeen oleva sepostus on kuitenkin liikaa, mutta toisaalta varsin Niinistömäistä. Niinistön jalkoihin asti ulottuva rintakuva on eduksi. Kuvassa seisoo selkeästikin hyvinvoiva ihminen. Pikkutähti (*) numeron yllä jäi hieman epäselväksi, samoin kuin alaosan väreillä leikittely. Olisiko ehkä ollut parempi pysyä vain yhdessä sinisen sävyssä. Asettelu ja kokonaisuus ovat kuitenkin mielestäni parhaimpien joukossa.

Essayah: Ehdokkaan kuva ei mielestäni näytä ollenkaan häneltä. Kaiken lisäksi tästä paistaa varsin paljon läpi photoshoppaus. Mielestäni mainos on ennemminkin eduskuntavaaleihin kuin presidentin virkaan pyrkimiseksi. Kokonaisuus on varsin lattea, mietityttää olisiko jokin toinen värivalinta ollut ehkä parempi. Kuten iltasanomien arvostelussa sanottiin, olen itsekin samaa mieltä että mainoksesta tulee mieleen hitusen vartiotorni-lehti (jehovantodistajien lehtykäinen). Hymystä annan kuitenkin plussaa.


Biaudet: Kokonaisuus on varsin hellyyttävä; kaunis hymy sai minut miettimään että tämänäköinen pressa olisi kiva lähettää edustamaan. Taustan pikkukuvat ovat kivat mutta saavat ehkä hieman rauhattoman fiiliksen. Selkeyttä tuo kuitenkin suuret tekstit/numero ja se ettei mainoksessa ole turhia selittelyjä. Tosin ehkä jonkinlaista lausahdusta jää kuitenkin kaipaamaan. 


Arhimäki: No tästä sitä vasta Photoshop paistaakin! Varsinkin silmien valkuaisten valkaisu tuntuu liian näkyvältä. Tulee pahasti kuva ettei asiat ole sitä miltä ne näyttävät. Pieni hymy on kuitenkin kiva samoin kuin taustan töherrykset. Kokonaisuudesta hohkaa nuorekas ote niinkuin tämän ikäisellä hemmolla pitääkin. Rauhan kyyhkysestä en kuitenkaan tiedä...tuntuu jotenkin huijaukselta tämäkin, varsinkin kun tietää Arhimäen tavan ilmaista itseään. Turhan kuvankäsittelyn ja kyyhkyn kun ottaisi pois niin tykkäisin varsin paljon.


Loppukevennyksenä 2xPaavo

 


Muita arvosteluja + isommat kuvat julisteista esim iltasanomilta.

1 kommentti:

  1. Oli mukava lukea tästä. Kiitos. Meidän tuttu tahtoisi mukaan jonkinlaisiin vaaleihin. Hän onkin etsinyt, mistä saisi kampanjakyltit hankittua. Ehkä hän ottaa keväällä osaa meidän kunnan valtuuston vaaleihin. https://adworks.fi/tuotteet/kyltit-ja-opasteet/

    VastaaPoista

Kommentoitavaa?