maanantai 27. helmikuuta 2017

90- RYTMEISSÄ - MAINOSTEN TOISTUVAT TEEMAT

Jos soittaisin sinulle alta löytyvän Aurinko Jaffan mainoksen pelkkänä musiikkina osaisit varmasti heti kertoa millä vuosikymmenellä mennään, eikö totta?

Niin ysäriä ja niin paljon kiusallisen moneen kertaan kuultua. Eipä tämä silti poista faktaa, että paljon muistoja tästäkin tulee mieleen. Mökillä saunasta tullessa oli aina korillinen lasisia limupulloja odottamassa. Yleisin taisi olla juuri tuo perinteinen Aurinko Jaffa, toinen lemppari taisi olla "punainen jaffa" (ilmeisesti siis kyseessä oli kuvasta löytyvä Italia. Punaiseksi Jaffaksi sitä kaikki kuitenkin kutsuivat). Friscokin oli kyllä kova sana. Voi niitä aikoja.

Takaisin kuitenkin mainoksiin. Tuota samaa sähkökitaran rämpytystä löytyi lähes kaikesta 90-lukulaisesta. Saman teeman löytää niin Prätkähiirten tunnarissa, Tele-puhelukortin mainoksesta kuin myös tottakai kilpailevan Friscon mainoksesta. Listaa voisi jatkaa vaikka loputtomiin.

Mutta miten sitä ei ole huomannut tuolloin musiikkien samankaltaisuutta? Nämähän ovat identtisiä. Eikä identtisyys jäänyt tuolloin vain musiikkiin. Jollei ysäri mainoksissa ollut kitaran räptytystä niin ainakin Suomessa mentiin maalaismaisemiin.

Löytyy Kesoilia, Xylifreshiä, Sunnuntaita ja tottakai Reissumiestä. Monessa näyttää myös pariutuminen ja autot liittyvän jotenkin kokonaisuuteen. Parempi olla silti tekemättä enää näistä uutta listausta. Sanottakoon vain että ihan hirveästi ei tosiaan vaihtelua näytä olleen.

Ehkä omaperäisten mainosten puute on yksi osasyyllinen sille, että moni 90-luvun tuote on poistunut kaupoista tähän päivään mennessä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoitavaa?